Ik ben Rita vaFoto-Ritan der Meij, getrouwd, 2 volwassen kinderen en een prachtige kleinzoon.
Na mijn opleiding in pedagogiek ben ik begonnen bij een orthopedagogisch dagcentrum.
Hier werden kinderen begeleidt met o.a. een taal en spraakontwikkelingsachterstand. Ik heb in die tijd een gebarentaalcursus gevolgd om de gesproken taal te ondersteunen met gebaren. Ik merkte hoe hen dit stimuleerde en dat het de taal en spraakontwikkeling bevorderde.
Ik heb 18 jaar geleden de overstap gemaakt naar de jeugdhulpverlening waar ik als gezinsbehandelaar werkte. Ik heb toen de gebaren laten liggen en er weinig meer mee gedaan. Totdat ik bijna 3 jaar geleden een kleinzoon kreeg en ik 2 dagen in de week ging oppassen. Ik merkte al snel dat ik mijn zinnen en woorden ondersteunde met gebaren, en pakte de gebaren bijna weer als vanzelf op. Vooral in de verhaaltjes en rijmpjes, maar ook als ik met hem praatte. Wat ik merkte toen hij een maand of 10 oud was dat hij probeerde de gebaren na te doen en mij ook dingen probeerde duidelijk te maken. Wat ontzettend leuk was, zo kon hij ons al laten weten wat hij wilde en ontstond er een wederzijdse communicatie. Zo konden wij met hem gesprekjes voeren en inzicht krijgen in zijn belevingswereld.
In de periode dat hij klanken ging maken en woordjes begon te brabbelen ondersteunde hij dit met gebaren, waardoor wij hem begrepen en ervoer hij geen frustratie. Doordat ik zag hoe dit hem hielp om te communiceren en hoeveel plezier wij hierin hadden, ben ik mij gaan verdiepen in babygebaren.
Zo kwam ik uit bij de opleiding; docent babygebaren van Lissa Zeviar. Deze opleiding heb ik afgerond in oktober 2015. De vervolgmodule kindergebaren heb ik in november 2015 afgerond bij Spelend Wijs van Indra de Bree – van der Meer. Daarnaast ben ik gekwalificeerd om KDV en professionals te trainen.
Doordat ik zo enthousiast ben over baby- en kindgebaren wil ik dit graag doorgeven aan een ieder die baby’s, peuters en kleuters opvoeden, verzorgen en geïnteresseerd zijn.
Advertentie